Rhododenron snoeien - Rhododendron kwekerij Kerperien Drenthe

Onderhoud: Snoeien

rhododendron snoeienEen rhododendron is goed geschikt om te snoeien. Reden om een rhododendron te snoeien, is een compactere plant creëren. Als je de plant geregeld snoeit, gaat hij een mooie, volle groei krijgen.

Wanneer kun je het beste een rhododendron snoeien?

De beste tijd om een Rhododendron te snoeien is direct na de bloei, eind mei/begin juni.

 

Het snoeien kan op verschillende manieren.

Het kan jaarlijks in beperkte mate. Bijvoorbeeld door de uitgebloeide bloemknoppen gelijk na de bloei uit de plant te verwijderen, of slechts de vorm van de plant wat bijwerken. Dit kan met een heggeschaar. Knip de plant met een heggenschaar in de gewenste vorm. 

Het kan ook op een wat rigoureuzere manier, wanneer de plant bijvoorbeeld te groot of kaal is geworden. Moet de plant diep ingesnoeid worden, dan doen we dit het liefst in de periode maart / april. De plant kan worden teruggesnoeid tot op het kale hout maar bij voorkeur laten we nog blad eronder zitten voor een goede uitloop. Men kan een rhododendron zelfs terugsnoeien tot 40 cm boven de grond. Hierbij is het van groot belang dit in maart / april te doen en de plant gedurende het jaar goed te verzorgen. Denk aan voldoende (maar niet te veel) water geven en goede bemesting toedienen. Na een jaar krijg je hierdoor een frisse plant. Het jaar nadat een plant gesnoeid is, heeft het minder bloemknoppen. Na verloop van een of twee jaren krijgt de plant weer volop bloemknoppen.

Een rhododendron haag snoeien

Een rhododendron kan goed gebruikt worden als een soort van afscheiding/haag. In dat geval kan je hem scheren/knippen als een haag. Ook het snoeien van een haag gebeurt bij voorkeur gelijk na de boeiperiode in het voorjaar. Door het snoeien in deze periode groeit de rhododendronhaag compacter. Houdt er rekenening mee dat de haag het daaropvolgende jaar wellcht wat minder bloemen heeft. 

CONTACT OPNEMEN

Bestellen? Of wilt u meer informatie? Neem dan contact met ons op via ons contactformulier.

twitter-icon     pinterest-icon     facebook-icon     googleplus-icon

©2015 Rhododendronkwekerij Kerperien. Webdesign: DvhP Emmen